Norge spør bankene om hvordan de blokkerer gamblingoverføringer

Norge spør bankene om hvordan de blokkerer gamblingoverføringer

Lotteri- og Stiftelsestilsynet, den norske gamblingregulatoren, gjennomfører nå en undersøkelse blant banker om hvordan de blokkerer transaksjoner til utenlandske gamblingoperatører, som pålagt av myndighetene.

På onsdag meldte Lotteritilsynet at de gjennomfører en undersøkelse blant 170 banker for å avgjøre hvordan de stopper overføringer og innskudd fra ulovlige utenlandske spillselskaper, og hva slags tilnærming bankene og finansinstitusjoner har til spilleproblemer.

Seniorrådgiver i Lotteritilsynet, Silje Sægrov Amble, uttalte at de ønsker å avgjøre om bankenes nåværende systemer har støtte for å hindre overføringer til og fra internasjonalt lisensierte gamblingoperatører og bettingselskaper, som konkurrerer med de to statlige monopolene Norsk Tipping og Norsk Rikstoto.

Lotteritilsynet ønsker også å vite hva slags rutiner bankene benytter seg av hvis/når de oppdager at en av kundene deres gambler hos ikke godkjente sider, og hvorvidt de informerer disse kundene om det kontroversielle forbudet mot overføring av penger til gamblingsider som trådte i kraft i januar.

Regulatoren planlegger å bruke informasjonen innsamlet i denne undersøkelsen til å “begrense tilbudet av ulovlig gambling”, og “finne tiltak som forhindrer og reduserer skaden forårsaket av spilleproblemer”. Amble forsikret bankene om at undersøkelsen vil være anonym, og ikke brukes til å spore opp og straffe finansinstitusjoner som ikke har alle systemene på plass enda.

Universitetet i Bergen publiserte nylig en studie som viste en økning i antallet problemspillere i Norge. Tallet har steget fra 34 000 i 2015, til 55 000 i dag. Bransjegrupper som Norsk Bransjeforening for Onlinespill, og European Gaming & Betting Association har med denne studien i bakhånd oppfordret norske myndigheter til å revurdere monopolmodellen sin, som gruppene hevder forhindrer god nok kontroll over spillemønsteret til norske spillere.

Den norske foreningen Spillavhengighet Norge gjennomfører akkurat nå en studie på hvorvidt monopolmodellen er den beste måten landet kan beskytte problemspillere på. Resultatene fra denne studien forventes ikke å bli publisert før neste år.

For øyeblikket virker det som norske myndigheter er helt uinteressert i å diskutere dette; de er mest opptatt av å bevare det statlige monopolet. Forrige måned fikk Medietilsynet bredere myndigheter til å ilegge økonomisk straff til internettleverandører og kringkastere som ikke gjør en god nok jobb med å forhindre markedsføring fra internasjonale sider.